Jednym z podstawowych czynników wpływających na występowanie objawowej choroby hemoroidalnej są zaparcia. Złe nawyki żywieniowe mogą prowadzić do spowolnienia pasażu treści pokarmowej w jelitach, nadmiernym odwadnianiu stolca, w wyniku czego wypróżnienia następują rzadziej. Osobnym aspektem jest konsystencja stolca, która w przypadku zaparć jest zbita, twarda, co dodatkowo utrudnia proces wypróżnień, które mogą stawać się nawet bolesne.
To ważne! Celem minimalizacji występowania zaparć i przede wszystkim wpływania na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego niezbędne są elementy prawidłowego żywienia, do których zalicza się:
|
Odpowiednie nawodnienie organizmu
Prawidłowa dzienna podaż płynów to około 2 – 2.5 litra. Oczywiście jest to uzależnione od masy ciała, wysiłku fizycznego, pory roku, przyjmowanych pokarmów i innych elementów wpływających ostatecznie na gospodarkę wodno-elektrolitową.
Należy pamiętać, że płyny to nie tylko woda, ale także zupy, soki, owoce (szczególnie te z dużą zawartością wody – np. arbuz, melon, winogrona).
Należy unikać płynów słodkich (soki nienaturalne, słodkie napoje gazowane), gdyż zawierają dużą ilość cukrów prostych. Osoby starsze powinny unikać wody gazowanej. Zawarty dwutlenek węgla, wpływa na szybsze uczucie ugaszenia pragnienia (wpływ CO2 na błonę śluzową przewodu pokarmowego), a w konsekwencji mniejszej ilości spożywanej wody.
Regularne spożywanie posiłków
Ważnym jest spożywanie posiłków o regularnych porach dnia. Zaleca się spożywanie posiłków o mniejszych objętościach, a częściej. Optymalnie jest to 4-5 posiłków na dobę, a ostatni posiłek powinien być spożyty 2-3 godziny przed snem. Posiłki powinny być zbilansowane pod względem składu produktów, z dużą zawartością warzyw i owoców. Unikać należy jedzenia typu fast food, a także potraw ostrych, pikantnych, słodkich.
Odpowiednia zawartość błonnika
Bardzo istotną częścią diety powinien być błonnik. Błonnik to zespół substancji, głównie polisacharydowych (np. celuloza, pektyny), które w organizmie człowieka nie ulegają procesom trawienia przez naturalne enzymy przewodu pokarmowego. Błonnik pokarmowy można podzielić także na frakcje, które z uwagi na stopień rozpuszczalności w wodzie dzielimy na:
- nierozpuszczalny (celuloza, ligniny),
- częściowo rozpuszczalny (hemiceluloza)
- rozpuszczalny (pektyny, gumy)
Błonnik wpływa na prawidłową funkcję jelit, pobudza perystaltykę oraz wydzielanie śliny, usuwa z organizmu nadmiar kwasów żółciowych regulując poziom cholesterolu. Ma także działanie prebiotyczne, wpływa na prawidłowy rozwój i równowagę flory bakteryjnej jelit. Dzięki właściwościom spęczniania (głównie w żołądku), błonnik zawarty w diecie zmniejsza uczucie głodu oraz zwiększa masę stolca.
Zalecana dzienna dawka błonnika to 35 g. Warto jednak pamiętać, że diety wysokobłonnikowej powinno się unikać w chorobach żołądka, trzustki ale także w przypadku zapaleń jelit.
Zapamiętaj!
|