Każdy zna powiedzenie, że „ruch to zdrowie”. Doskonale wiemy, że aktywność ruchowa zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca i naczyń, udaru mózgu, cukrzycy. Korzystnie wpływa na przemianę materii, wpływa na profil lipidowy, redukuje masę ciała, stymuluje układ odpornościowy. Ruch wpływa także na układ pokarmowy, na co nie zawsze zwraca się uwagę w reklamach, programach prozdrowotnych czy literaturze.
Wpływ na układ pokarmowy
Ruch pobudza krążenie trzewne – zaopatrujące narządy jamy brzusznej, poprawiając stan ukrwienia żołądka i jelit. W konsekwencji czego wpływa na stopień przepuszczalności i wchłaniania substancji odżywczych w świetle przewodu pokarmowego. Stymuluje aktywność enzymatyczna i hormonalną, co korzystnie wpływa na procesy trawienne. Zwiększa metabolizm toksycznych produktów przemiany materii i ich wydalanie. Regularny wysiłek fizyczny wpływa także na regulacje czynnościowe przewodu pokarmowego, m. in. zmniejszając tendencje do zaparć. Ruch wpływa na mikroflorę – bakterie przewodu pokarmowego, które regulują pracę układów: immunologicznego, nerwowego i humoralnego. Zaburzenia mikroflory jelitowej (jej skład i ilość) wpływają na rozwój takich chorób jak otyłość, cukrzyca, choroby zapalne jelit, wątroby.
Na podstawie badań naukowych wiemy, że regularny umiarkowany wysiłek fizyczny zmniejsza także ryzyko takich chorób jak: rak jelita grubego, kamica żółciowa, choroba uchyłkowa jelita grubego.
Informacja Według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dorośli w wieku 18 – 64 lat, powinni tygodniowo podejmować wysiłek:
|